<<<vissza

Az ivartalanításról

Szukák

A tenyésztésre nem szánt szukák ivartalanítása erősen ajánlott. Az 1. tüzelés előtt vagy után végzett ivartalanítás leveszi a gazdi válláról a nem kívánt vemhességek terhét. De nem ez az egyetlen előnye! Az álvemhesség kialakulását teljesen megakadályozza, a gennyes méhgyulladást és a petefészek-daganatokat kiküszöböli, és statisztikailag nagymértékben lecsökkenti az emlődaganatok kialakulását.

Az olyan városi legendák, amelyek szerint megőrül az a szuka, amelyik nem ellett: TÉVESZMÉK!!!

A műtét "mellékhatása" lehet a vizeletcsepegés, ez azonban tablettával szépen kezelhető.


Nőstény macskák és kandúrok

A macskák rendkívül szapora állatok: évente több almot is felnevelhetnek! A kóbor állatok számának csökkentésében kulcsfontosságú az ivartalanítás.

A macskák különös udvarlási szokásaik során rengeteg gyakori betegséget szedhetnek össze: FIV ("macska-AIDS"), panleukopenia, leukosis (~ mint a leukemia) és a fertőző hashártyagyulladás.


Kanok

Kankutyák szökdösését és agresszióját csökkentheti, sajnos nem minden esetben. Idősebb korban kutyáknál is gyakori a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, hererák, és a tesztoszteron-függő anus melletti daganatok. Fiatalabb kutyák altatása sokkal kisebb kockázatot jelent, mint idősebb korban, amikor már tünetek is jelentkeztek!