<<<vissza

A fogkövességről dióhéjban

A fogkövesség a kutyáknál gyakori probléma. Mivel az ebek nyálösszetétele és pH-ja eltérő, mint az embereké, így náluk szuvasodás helyett gyakoribb a fogkövesség. Ezen kívül fontos még tudni, hogy a kutyák fogazata ollósan záródik, azaz a felső és az alsó fogsor nem teljesen egymás felett helyeződik, így zárt állkapocsnál egymás mellé térnek, így gyakorlatilag önmagát tisztítja a 2 fogsor. A kemény táplálék ezen túlmenően mechanikusan is súrolja a fogakat.

 

A gond a fenti tényezők abnormalitása mellett jelentkezik. Először csak foglepedék képződik (szerves felrakódás, "ételmaradék"). Ez már önmagában szájszagot okozhat. A lepedékben elszaporodó baktériumok fokozatosan szervetlen anyagokat építenek be a nyálból, így megindul a fogkövesedés.

 

A fogkövesség eleinte ínygyulladást, parodontitist és parodontosist okoz, majd elkezd az íny is sorvadni, vele együtt pedig a fogakat rögzítő csontlemezek is. Így a kutya idő előtt elveszti a fogait!

További komoly problémát jelent az is, hogy a fogkövekben megbúvó baktérium-telepek időnként a gyulladt, vérző fogínyen keresztül a véráramba törnek, és különböző helyeken okoznak súlyos problémát. Ilyen pl. a szívbillentyűk gyulladása, a vese elfajulása, stb. Ezek következményeit talán nem kell ecsetelni, legtöbbször nem gyógyítható rendellenességeket jelentenek...

 

A fogkövesség tekintetében is a hangsúly első sorban a megelőzésen van: minél több rágás, kutyafogkrémek és ivóvízbe önthető "szájöblögetők" (ezek a rendelőben kaphatóak), illetve a betegség jelentkezésekor a fogkő eltávolítása. A rendelőben ultrahangos fogkő-eltávolítóval dolgozom, a fogorvosok is ugyanilyen szerkezetet használnak. A fogkő eltávolításához az állatokat bódítani kell.


A SZÉP FOGAZAT NEM LUXUS, HANEM EGÉSZSÉG KÉRDÉSE!