<<<vissza

Külső élősködők elleni védekezés

Kullancsok

Ezek az ízeltlábú élősködők nem csak vérszívásukkal jelentenek veszélyt, hanem a táplálkozásuk során terjesztett betegségekkel is. Ezek közül 2 betegség a leggyakoribb: a babesiosis és a Lyme-kór.

Fontos tudni, hogy a kullancsok az első 24 órában csak vért szívnak. A 48. órától már a vér egy részét visszaöklendezik, ekkor történik meg a fertőzés is. A kullancsokat ezért tehát MINÉL HAMARABB el kell távolítani! Nem szabad azonban összenyomni, illetve vegyszerekkel kezelni őket! A helyes módszer: a fejüknél kell őket megfogni (akár szemöldökcsipesszel is lehet), majd óvatosan csavarni és húzni egyszerre.

A kór lappangási ideje 5-7 nap.

A Babesia-fajok egysejtű vérélősködők. A vérbe jutva a vörösvérsejtekhez kapcsolódnak, azok belsejébe hatolnak be. A fertőzött vörösvérsejtek egy idő után szétesnek, a keletkező törmelékek és a kiszabaduló vörös vérfesték erősen károsítják a belső szerveket, többek között a veséket és a májat. A fellépő súlyos vérszegényég mellett tehát veseelégtelenséggel és súlyos májfunkció-zavarral találjuk szemben magunkat.

Tünetek: levertség, magas (40C fok körüli) láz, SÖTÉT vizelet, ami akár kávébarna is lehet, étvágytalanság. Kezelés nélkül a kutya akár el is pusztulhat!!!

A betegség ellen oltás már létezik, a klinikai tapasztalatok még nem egyértelműek. A hangsúlyt a kullancsok távoltartására kell helyezni (pl. cseppek és nyakörvek)!!!


Bolhák

Állandó vérszívásukkal folyamatosan nyugtalanítják az állatokat. Vérrel táplálkoznak, extrém esetben akár vérszegénységet is okozhatnak. Köztigazdái bizonyos férgeknek!

Sok kutya és macska allergiás a bolha nyálára, így a csípések helyén nedvedző, viszkető és kipirult foltok jelentkezhetnek, ún. "hot spotok".